Ο Τρόπος

Ο τρόπος  (μέθοδος φυσικής καλλιέργειας Fukuoka) είναι τόσο απλός και οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, έχουμε ξανακάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα,  στην παιδική μας ηλικία (τουλάχιστον), όταν παίζαμε με τις λάσπες στην αυλή μας, σε καποια παιδική χαρά ή στο νηπιαγωγείο (εκεί με πλαστελίνες βέβαια), αλλα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: Πλάθαμε μακαρόνια και σβώλους από ΛΑΣΠΗ.

Το ίδιο πράγμα ακριβώς χρειάζεται να κάνουμε και τώρα.  Να …ΞΑΝΑΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΣΠΕΣ…

(…. εντάξει, δεν θα είναι ακριβώς έτσι, αλλά και πάλι έχει πλάκα!)

ΞΕΚΙΝΑΜΕ…

Φτιάχνουμε ΣΒΩΛΟΥΣ, μπαλίτσες δηλαδή    από χώμα, νερό και ποικιλία σπόρων, σε μια σχετική αναλογία, τους ξεραίνουμε και τους διασκορπίζουμε στην υπό αναδάσωση περιοχή . Μετά… ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΦΥΣΗ και σύμφωνα με το κλίμα της περιοχής αλλά και την σύσταση του εδάφους, αποφασίζει τι θα κρατήσει και τι θα αναπτυχθεί.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 Γιατί να φτιάχνουμε σβώλους και δεν πετάμε απ’ ευθείας τους σπόρους στο έδαφος; Απάντηση: Μ’ αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους σπόρους, έτσι ώστε  να μην φαγωθούν από τρωκτικά, μυρμήγκια ή πουλιά μιας και βρίσκονται  μέσα στους σβώλους

Δουλεύει; εχει αποτέλεσμα;                            Απάντηση: Αυτός ο τρόπος σποράς, εφαρμόζεται πολλά χρόνια στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα  Είναι μια μέθοδος δοκιμασμένη από το 1993. Στην Ελασσόνα για πρώτη φορά, στη Δράμα το 1994, στην Πέλλα το 1995, στη Βεγορίτιδα το 1998, στο Ποικίλον Ορος το 2000, στην Ανθούσα το 2006, και σε πολλές και διάφορες περιοχές κάθε χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια, δημιουργούνται ομάδες εθελοντών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και υπό την καθοδήγηση και τις συμβουλές του γεωπόνου Παν. Μανίκη, παρασκευάζονται σβώλοι καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους και διασκορπίζονται σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας πάλι από εθελοντές

 

Για  χειροποίητη παρασκευή σβώλων χρειάζεται :

  • Κοσκίνισμα χώματος ώστε να φύγουν κυρίως οι πέτρες.
  • Για χειροποίητους σβώλους η αναλογία είναι 1 κούπα σπόροι, 40 κούπες χώμα.
  • Νερό τόσο, όσο να μπορούν να πλάθονται οι σβώλοι κρατώντας το σχήμα που τους δίνουμε.

Μέθοδος παρασκευής σβόλων με μπετονιέρα για ευκολία

Γενικά η μέθοδος παρασκευής των σβώλων είναι πολύ απλή. Βάζουμε μια ποσότητα σπόρων από διάφορα είδη έως 15 περίπου κιλά και, καθώς περιστρέφεται ο κάδος της μπετονιέρας ένα άτομο ρίχνει αργιλόχωμα σε σκόνη, (χωρίς πέτρες δηλαδή κοσκινισμένο) ενώ ένα άλλο κατά αραιά διαστήματα ψεκάζει νέφος νερού. Σε 1 ώρα περίπου έχουν σχηματισθεί σβόλοι με διάμετρο 0,5 – 1 εκ.

Τους απλώνουμε και τους αφήνουμε να στεγνώσουν.Μετά τους τοποθετούμε σε σακκιά, τσουβάλια, σκκούλες, κουβάδες, ότι έχουμε δηλαδή, και τους αποθηκεύουμε, περιμένωντας την επόμενη εξόρμηση μας σε κάποια περιοχή που έχουμε  «βάλει στο μάτι» για αναδάσωση….

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ (βασικά σπόρους ΟΛΩΝ των ειδών κι οχι μεταλλαγμένους)

Καν’ τε μιά βόλτα στην γειτονιά, σε κάποιο εγκαταλειμμένο οικόπεδο, στην παιδική χαρα, στο πλησιέστερο βουνό, στις γλάστρες σας, στα δένδρα των πεζοδρομίων, στις άκρες των δρόμων που οδηγούν στην εξοχή, ζητήστε από κάποιον συγγενή σας ή φίλο απ’ το χωριό, από κάποιον γνωστό, ή ακόμα και κάποιον άγνωστο γεωργό ή κτηνοτρόφο, να σας δώσει σπόρους από ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΦΥΤΡΩΝΕΙ. Μαζέψ’ τε τα κουκούτσια απο τα ζαρζαβατικά, τα λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνετε            κι αυτόματα…ΕΧΕΤΕ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ…

ΣΠΟΡΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ, μάθετε να τους αναγνωρίζετε , να τους συλλέγετε να τους αποθηκεύετε και.. ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ να κάνουν το ίδιο…

ΣΠΟΡΟΙ όλων των ειδών

Από δένδρα, χόρτα, βότανα, μυρωδικά,θάμνους, λαχανικά, όσπρια, ψυχανθή, σιτηρά, φρούτα, καλλωπιστικά και οτιδήποτε άλλο βρούμε να έχει σπόρους.

Τους μαζεύουμε είτε από τα τρόφιμα που ήδη έχουμε καταναλώσει, πχ  κουκούτσια από όλα τα φρούτα που τρώμε, όπως από μήλα, αχλάδια, βερίκοκα κλπ, έως σταφύλια,  σύκα και καρπούζια ή πιπεριές ντομάτες κολοκύθια, μελιτζάνες κλπ),

είτε από τρόφιμα προς κατανάλωση που έχουμε στο ντουλάπι μας όπως φακές, φασόλια σιτάρι, κριθάρι, ρεβίθια και ότι άλλο μπορεί να βρίσκεται ως σπόρος στο σπίτι μας.

Αν θέλουμε τους μαζεύουμε από την γη, πεσμένους κάτω από δένδρα                   (ή από τα δενδρα), όπως πεύκα, γαζίες, ελιές, φουντουκιές, καρυδιές, αμυγδαλιές, συκιές, κερασιές νεραντζιές, λεμονιές , χαρουπιές και ότι άλλο γνωρίζουμε ότι μπορεί να αναπαραχθεί από σπόρο όπως μηδική, τριφύλλι έρπον, βίκος, σινάπι, κριθάρι, χαμομήλι, ρίγανη, θρούμπι, φασκόμηλο, σπάρτο, τούγια, ροβίνια, κυπαρίσσι,ρόκα γλιστρίδα, τσουκνίδα, μολόχα κ.α.

Υπάρχει βέβαια και η  λύση της αγοράς τους…

 

Μεγάλη ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΠΟΡΩΝ για καλύτερο αποτέλεσμα

Τα φυτά στην φύση και στην ελεύθερη καλλιέργεια, δουλεύουν συνεργατικά, δηλαδή βοηθάει το ένα το άλλο. Παρατηρήστε σε ένα δάσος, σε έναν αγρό, σε ένα ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ χωράφι, ΠΟΣΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ  ΔΕΝΤΡΑ, ΦΥΤΑ, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΒΟΤΑΝΑ , ΧΟΡΤΑ,ΘΑΜΝΟΙ κλπ, φυτρώνουν μαζί. Κανένα δεν ενοχλεί το άλλο ενώ ΟΛΑ ΜΑΖΙ, βοηθούν το χώμα εμπλουτίζοντάς, το. Κανείς  δεν τα καλλιεργεί, κανείς δεν τα προσέχει, κανείς δεν τα κλαδεύει κανείς δεν τα ποτίζει κι όμως αυτά συνεχίζουν να μεγαλωνουν, να δυναμώνουν και να μας δίνουν τα αγαθά τους. Η φύση σ΄αυτά τα μέρη που δεν ενοχλείται από τον ανθώπινο παράγοντα κι από την απληστία κάποιων, εκεί πραγματικά οργιάζει…

Σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία σπόρων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι κάποιοι θα βλαστήσουν όσο κακές και αν είναι οι συνθήκες.

Αν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα καλυφθεί η επιφάνεια της γης με βλάστηση, θα επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ρόλος των φυτών – πιλότων είναι να βοηθήσουν στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν και σε άλλα φυτά να βλαστήσουν.


Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο σπέρνουμε ποικιλία φυτών και μικροοργανισμών είναι για να αφυπνίσουμε την κοιμώμενη ουσιαστικά γη. Η γη δεν επανέρχεται στη ζωή με το φύτεμα μόνο ωφέλιμων φυτών σε μια άγονη και γυμνή γη.

Τα φυτά δεν αναπτύσσονται απομονωμένα. Για να αναπτυχθούν για παράδειγμα δένδρα και να φτάσουν σε ένα μεγάλο ύψος χρειάζεται αρκετό έδαφος για το αντίστοιχο ριζικό σύστημα. Ακόμη απαιτούνται χαμηλότερα δέντρα για να προστατεύσουν τη βάση των ψηλότερων, ενώ αναγκαία είναι επίσης η παρουσία κάτω από αυτά θαμνωδών και ποωδών φυτών, καθώς και μικροοργανισμών. Ένα μεγάλο δέντρο είναι η αποκρυστάλλωση της συνεργασίας πολυάριθμων έμβιων. Όταν δημιουργηθεί ένα μεγάλο δάσος με ψηλή πυκνότητα βλάστησης τότε θα αρχίσει να πέφτει και η βροχή. Σύννεφα θα σχηματιστούν πάνω από το βουνό και θα υψωθούν πάνω από τις κοιλάδες.  Οι πρωταρχικοί παράγοντες στο δάσος δεν είναι μόνο τα ψηλά δέντρα. Οι φτέρες, τα βρύα, τα πεσμένα φύλλα, όλα παίζουν το ρόλο τους”.

ΧΩΜΑ

 Χώμα (προτιμητέο το αργιλόχωμα), λόγω του ότι δεν είναι σαθρό, ξεραίνεται εύκολα διατηρώντας το σχήμα του, έτσι ώστε να κρατάει μέσα του τους σπόρους, ωσπου να ερθει η στιγμη που θα φυτρωσουν….

 ΝΕΡΟ

Νερό τόσο, όσο να μπορούν να πλάθονται οι σβώλοι κρατώντας το σχήμα που τους δίνουμε.

…και  Η ΣΠΟΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙ, ΟΣΟ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Παίρνουμε τους σβώλους μαζί μας και κάνοντας τον περίπατό μας, τους πετάμε όπου θέλουμε.  Η φύση, θα αναλάβει τα υπόλοιπα…

 …από ‘δω και μπρός, ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, φυλαει και συγκεντρώνει ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ, φτιάχνουμε  τους ΣΒΩΛΟΥΣ μας και ΔΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ, ΖΩΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ….

… να είστε σίγουροι ότι και Η ΦΥΣΗ, μας επιστρέφει την ΑΓΑΠΗ, την ΦΡΟΝΤΙΔΑ και τον ΣΕΒΑΣΜΟ που της δείχνουμε, προσφέροντάς μας , τα πιό όμορφα ΔΩΡΑ της……………..

Σχολιάστε